Gammalt skriveri

I brist på annat vettigt att skriva publicerar jag istället för en dagsrapport om allt som hänt mig just idag (dock måste jag berätta att jag silversmidigt idag, och det var riktigt skoj!!) min "krönika" jag skrev som nationellt prov i Svenska B i våras. Den heter Ute och inne (förbestämd titel av skolverket) och var betydligt bättre medan jag skrev den än den är när jag läser den nu 3 månader senare. Men håll till godo.

Ute och inne

Jag antar att du har sett dem, ja jag kan nästan slå vad om att du har flera stycken av dem på skolan. De där fina flickorna som rent fördomsfullt kan verka helt ointresserade av sådant som inte kan kopplas till mode. Hela stan kryllar av dem och nu såhär på vårkanten blir de som kalvar utsläppta på vårbete, enda skillnaden är väl att de är i stans butiker och det är fynd som ska betas. För mig är det de som är representanter för modevärlden, det behövs bara en blick på dem och man får en aktuell rapport på hur modet ser ut idag. Så? hur ska du se ut för att vara moderiktig idag då?

                         Tja, som tjej ska du ju gärna vilja visa din kropp ? med korta kjolar och djupa urringningar som ultimata utstyrsel. Den kropp du visar ska vara renrakad och brun, även på den Svenska vintern (som innebär 20 minusgrader och moln som solens strålar knappast kan tränga igenom). Har du inte pengar nog för att gå och steka dig i cancerframkallande strålar en gång i veckan, eller åka på 2 veckors semester till Gran Canaria mitt i vintern, är du förlåten så länge du är vältränad. Men bara lite sådär lagom vältränad ? för en tjej med magrutor är ju nästan lite äckligt och tränar du så mycket så brösten försvinner är du i princip körd. För brösten gör ju halva kvinnan. Eller tjejen om man hellre vill det. Det är ju med brösten du kan fixa in dig på krogen, fastän du precis fyllt 16, flirta till dig ett MVG av historieläraren eller bara allmänt flasha med för alla som vill se. Håret är en annan viktig ingrediens. En så pass viktig ingrediens att man lär spendera både massor med tid och pengar på det för att få till en hyfsad frisyr. Det får gärna vara stylat med överdrivna mängder ozonförstörande medel och färgat så många gånger att det är på gränsen till att gå av. Sist men inte minst har vi ansiktet, det som alla ser först och som man med andra ord måste lägga mest tid på. Det är också där du ska använda så många produkter med konstiga namn på som möjligt. Den viktigaste delen av ansiktet är ögonen, och det är nästan ett halvtidsjobb att få till de perfekta ögonen. För att få de så bra som möjligt gäller det att ha rikligt med mascara, eyeliner, kajal och ögonskugga ? gärna så att det ligger på gränsen till för mycket. 

                         Nu har du fått den perfekta kroppen, och det är dags att klä på dig. Då är det bra att ha orden tight, kort och dyrt i huvudet, för det är i princip vad som gäller. Med vissa undantag för dyrt, du kan komma undan med billiga kopior från H&M om du är försedd med den rätta kroppen. Tight ska det dock vara. Framhäv rumpa och bröst så mycket du bara kan! Den där platta fina magen och dina välsvarvade lår behöver du i och för sig inte heller skämmas för att framhäva. Rent plaggmässigt är det bra på att satsa på en kort jeanskjol, det kan i princip inte gå fel. Speciellt inte om du har ett par så kallade leggings i en avvikande färg med spetskant under. Till det passar ett somrigt linne med lagom mycket onödiga snören, spets och/eller volanger. Är det lite kyligare ute kan du ta på dig en sån där värmande kofta som inte ens når ner till naveln ? resten av magen kan du gott frysa om! De ultimata skorna till denna utstyrsel är de söta så kallade ballerinaskorna, ett par skor som är lika ergonometriska som ett lakan på fötterna och ser ut ungefär som ett par hårda balettskor. Har du såna behöver du varken känna dig ute eller utanför.

För att göra din stil ännu lite modernare finns det många accessoarer att ta till, och du får gärna har flera stycken samtidigt. Fyll armarna med många och breda armband, sådär så det skramlar så fort du rör på dig. Trä sen dina finaste ringar på vartannat finger ? gärna både guld-, silver- och diamant-. Är du tillräckligt djärv kan du till och med trä en över tummarna! För att din urringning inte ska verka allt för desperat kan du fylla den med ett halsband ? gärna ett långt som hänger ner till naveln. Det kan antingen vara ett enkelt pärlhalsband, eller ett band med stort hänge. Ett annat hett tips är att du skaffar dig en piercing. Eller 13 piercingar, eftersom ?Ju fler desto bättre? är ett motto som uppenbarligen gäller för piercade människor. Det kan vara både i näsa, läpp och tunga, och gärna fler än en. Den sista och absolut viktigaste accessoaren är dock din mobiltelefon. Den ska se så tuff ut som möjligt och ha så många konstiga funktioner som möjligt. Fullproppad med hela ditt kontaktnäts uppgifter, din almanacka och förstås både kamera och MP3-spelare är du extremt beroende av den, och den får dig verkligen att känna dig viktig och värdefull. Den kostade ju faktiskt över 3000.

Med ett mode som det här känns det nästan barockt att tänka på hur det var ställt på modefronten under 70-talet ? då man säkert hade skrattat både en och två kroppsdelar av sig om de fått reda på hur vi har det nu 30 år senare. Alternativt hade de gråtit. I alla fall för mig betyder 70-talet någon slags frihet från allt vad modeslaveri handlar om, man blev accepterad precis som man var och det var mer regel än undantag med hår både där och där och annat som idag ses som fullständigt otänkbart. Att till exempel gå ut utan BH, som man på 70-talet gjorde både som protest mot förtryck men också för bekvämligheten, skulle vara samma sak som att gå en säker död till mötes i dagens samhälle. Från 7:e klass och uppåt kan man bli utskrattad ordentligt bara på grund av att man inte bär ett plagg man kanske inte ens behöver. Det är långt ifrån accepterat. 70-talet var det årtionde då man kunde låta kroppen se ut som den gjorde och klä sig i det som råkade hamna i garderoben. Man ägnade inte flera timmar, och en förmögenhet, på sitt utseende och det var betydligt viktigare med intellektuell aktivitet än modemedvetenhet. Detta medan det nu på början av 2000-talet är det något helt tvärtom. Kraven på hur man ska se ut (och tycka, tänka, tro) är tydligt uttalade och överallt finns det påminnelser om dem. Bryr du dig inte om att uppfylla dessa krav är du inte mycket att hurra för och blir tyvärr någon som många har svårt att acceptera. Man ska vara intresserad helt enkelt.

                         Egentligen kanske det inte är en sådan märkvärdighet att modet har ändrats så pass, det har ju ändå gått 30 år och att ett generationsbyte innebär åsiktsförändringar (vilket man kan säga att mode handlar om) i samhället är ingen stor grej. Men modet ändras numera inte bara med ett generationsbyte, det går tydligen snabbare än så. Kollar man på exempelvis Ebba von Sydows ?Inne eller ute?? -lista (Veckorevyn 2006:20) ändrar sig modet oroväckande snabbt. Det som var mest inne av allt förra veckan kan inom bara ett par dagar vara det mest idiotiska du kan ha. Till exempel känns det som igår jag sist såg ett antal unga tjejer iklädda leopardmönster, och det både på toppar och skor. Och de som är mest insatta i modet för unga tjejer borde ju vara unga tjejer. Men icke! För enligt den så kallade modeexperten von Sydow själv är leopardmönstrat ett mode som är på väg att dö ut. Det får mig att tänka på hur mycket krafter det måste gå åt att följa modet. Det kan inte vara ett dugg lätt att vara modeslav om man hela tiden måste uppdatera sig om vad som är inne, varje dag kommer med förändringar. Och som sagts förut ligger det en väldig massa pengar i att vara denna modeslav. Okej om ett mode hade hållit i sig åtminstone ett par år, då hade de där dyra byxorna inte kostat så mycket per användning. Men ska man byta ut garderoben vid varje årstidsbyte blir ju kostnaderna enorma! Och det ska man ju uppenbarligen. Lite intressant är det ju dock att fundera lite på hur de här förändringarna går till. Från det att den som bestämmer vad som är inne (vem det nu är) till att alla har det som är inne, och vidare till nästa beslut om vad som ska vara inne nästa vecka. Jag får en inre bild av dominobrickor som faller då den som sätter i gång fallet är ?bestämmaren?, varje bricka en modeslav och själva fallet på och överförandet till nästa bricka är själva bytet. När alla brickor fallit är det dags att ställa sig upp och göra sig redo för nästa omgång.

                         Sammanfattningsvis vill jag bara säga att är du en av dem som inte har någon som helst lust att följa alla ?modets lagar? utan hellre lägger pengar på musik, eller vilket annat intresse som helst, tycker jag inte att du ska tveka. Strunta i allt vad mode heter och använd det som är skönt eller bara något som morsan har gömt i sin garderob, vad du än känner för. Ta på dig vad som helst och bry dig inte om vad andra tycker, eller säger att de tycker ? de vänjer sig snart. Så länge du inte riskerar att bli dömd för förargelseväckande beteende är allting lugnt. Inget kan stoppa en modevägrare!

Men nu har jag inte tid för mera modeprat.. jag måste nämligen gå och bestämma vad jag ska ha på mig i morgon.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback