rutan

På grund av en anledning (haha älska uttrycket!) har jag återigen fått stöta och blöta mina åsikter om RUT-avdraget igen. För er som missat det har bland annat självaste Gudrun S själv skrivit en text om det hela i Aftonbladet. Jag tänkte inte vara sämre och vill därför här på min alldeles egna blogg publicera min alldeles egna text om RUT-avdraget. Den är skriven för att passa in i en broschyr om emotionell fattigdom (ja, socionomprogramet är så flummigt som en tänker sig att socionomprogramet är = väry väry najs), med ett flertal texter till på temat. Så den är skriven som en skolexamination. Håll till godo:

Fattigdom med fokus på RUT-avdraget

Karriärmöjlighet. Barnafödande. Familjeliv. Löneutveckling. Hushållsarbete. Försörjning. Städning. Detta är begrepp som många familjer tampas med att försöka pussla ihop i vardagen.

För att underlätta pusslandet har det i Sverige sedan 60-talet bedrivits en aktiv familjepolitik. Grundtanken i denna har varit att kvinnans position på arbetsmarknaden skulle förstärkas, och att männen skulle få en viktigare roll i hemmet. Den politiska linjen följdes i princip fram tills regeringsskiftet 2006. Då blev omständigheterna förändrade, bland annat i och med det RUT-avdrag som den borgerliga regeringen införde.

Dessa nya omständigheter kan ha stor påverkan på fattigdomen i Sverige, och kanske framförallt på den emotionella. Enligt Sida minskar till exempel fattigdomen i ett land när jämställdheten ökar där. Även om parollen oftast används för så kallade utvecklingsländer, kan den användas även för Sverige. RUT-avdraget riskerar till exempel att minska jämställdheten, både med fokus på kön och på klass. Oavsett politisk anknytning går det inte att bortse från de konsekvenser som införandet av avdraget lett till. Speciellt i kombination med det så kallade vårdnadsbidraget.

För välbetalda kvinnor kan möjligheterna på arbetsmarknaden öka, helt i linje med familjepolitiken från 60-talet alltså, medan det för lågavlönade kvinnor snarare är tvärtom. De väljer oftare att stanna hemma med vårdavdrag och får i och med det en ännu sämre ställning på arbetsmarknaden. Skillnaderna i hur klasserna väljer att pussla ihop vardagen ökar alltså. Med fokus på kön blir RUT-avdraget även ett steg från viljan att ”göra pappa med barn och ge mamma ett jobb”. Kvinnans chanser till jobb har till viss mån ökat, men istället för att mannen gör hushållsarbetet anlitas en tredje utomstående part för att utföra det. Detta riskerar att även snedfördela vilka som blir drabbade av emotionell fattigdom, då till exempel graden sysselsättning (utanför hemmet) har stor påverkan på välmåendet.Sssssupertisdag

Idag har jag

Ssskrivit tenta
tagit en sssolskenspromenad
ssstädat undan lite på rummet
Ssstrejkat i korridorsköket 

samt
Ssskrivit lite på en rapport från en huvudförhandling

Sssuper!

Om rättvisa

Livets ironi:

min käre far som är så strikt negativt inställd till alkoholkonsumtion (iofs utan att vara helnykterist, men ändå) lider nu av andra omgången gikt, också kallad portvinstå eftersom många som huttat lite för mycket på portvinet får gikt, på två månader. 

som om det inte var nog att han genom livet hållt sig mer fysiskt aktiv än gemeneman, och ändå hunnit avverka tre hjärtinfarkter, en inklusive plötsligt hjärtstopp, på 60 år. 

Nej fyfarao, livet är allt annat än rättvist ibland.

En mångfasetterad person

har återigen använt mig av konsumtion för att få känna på lyckan.
denna gången är det inte porslin utan något helt annat.
istället blev det ett fanzine som ifrågasätter normen "att onani, sexlust
och lusten att berätta om detsamma inte finns hos kvinnor".

det är tur man har många intressen :)

"Det är så roligt att prata om sex med dig, för man lär sig alltid något nytt"

Ja, rubriken är den andra i raden som består av en komplimang riktad mot mig. Jag har nämligen tagit mig an någon slags ego boost-höst (om en nu vill använda ett så lökigt uttrycks om ego boost. nåja) i år. Den började typ för en vecka sen, men hittills har det gått rätt bra. Jag har väl på något klyschigt vis fått gå med på det där om att det är inställningen som gör det. Givetvis inte enbart, men hur jävla långt har jag kommit på att fortsätta tänka på allt som folk tycker eller kan tycka illa om mig? Ingenstans alls, skulle jag vilja säga. Så då är jag helt enkelt redo att testa något annat. Med förbehållningen att min livrädsla för att bli en sån hyperkäck mupp som ingen orkar med på grund av alla positiva vinklingar som någonsin kan existera eventuellt kan hålla mig tillbaka. Och tacka fan för det. 

Appropå lycka (eller nåt) var jag på Smålands nation igår och dansade i baktakt. Å FRU GUUUUUD. Jag hade nästan glömt bort hur jäkla upprymd jag blir av det där. Hjärtat pickar i lyckotakt (eh hur var det nu med hyperkäckheten) och det går helt enkelt inte att sluta le. Jag stänger av allt och konstentrerar mig bara på energin som strålar från scenen. Som balsam för själen! Och om inte lyckan vore nog redan kan jag dessutom numera skryta om att ha varit 30 cm från min stora stora tonårskärleks skrev. Det är det inte alla som kan skryta med. Och ja, det var han som stod på scen. Påklädd. Inget annat.

På ett lite mer materiellt plan har jag ikväll konsumerat till mig lite lycka i form av några gram porslin designat av absolut ingen annan än porslinsdesignskungarnas porslinsdesignkung: Stig Lindberg. Är man porslinsnörd så är man, som mor min hasplade ur sig när min entusiasm eventuellt kan ha varit lite högre än normalt för en 22 åring inför en sås-snipa eller liknande. Nåja. Allt för nu.

Klart slut, varulvstjut

"Fan vad cool du är, Sara!"

I torsdags fick jag en komplimang jag faktiskt kunde hålla med om. Eller åtminstone lyckas övertala mig själv att hålla med om. De reflexbundna reaktionerna finns fortfarande kvar, men verkar villiga att ruckas på. Känns bra.
I alla fall. Komplimangen var citatet i rubriken och kom till följd av att jag pratade om min förhoppningsvis kommande volontärresa. Äntligen har jag nämligen fått arslet ur vagnen och gjort något av mina tonårsdrömmar. Jag har varken varit mogen eller haft ekonomi nog förrän nu, men nu är det verkligen dags att ge sig iväg ut och växa ännu mer. Peppkvoten är hög. Än så länge är bara ansökan och motivationsbrevet inskickat, men jag har ändå hopp om framtiden. Och Fa-an vad jag är cool!


Saker och ting börjar röra på sig

Fru gud vilka murar en människa kan bygga upp för sig själv. För att skydda sig mot sig själv.
Det obehagliga är när det sker per automatik, och dessutom helt osynligt. 

Det tog mig ett halvår att våga börja prata om det jag egentligen ville prata om med hjärnskrynklaren, 
och insåg inte ens att trots att jag spottade på mina bekvämlighetsramar var det just dem jag höll mig innanför. 
Men nu börjar saker och ting hända, i alla fall.